dinsdag 24 december 2013

En nog fijne feestdagen he!

Daar word ik nu zo'n heel klein beetje moe van. Fijne feestdagen? Fijn gaan doen en gaan feesten.. 

Wat vieren we nu eigenlijk? Dat we met z'n allen toch zo vrolijk en rijk zijn? Als christen hoor ik dan de geboorte van Jezus te vieren... Niet dat Hij dat ooit heeft gevraagd hoor. Er zijn nog zo'n paar dingen die Hij niet vroeg... Bvb: "Zet een boom in huis, hang er lampjes in, leg er veel te dure pakjes onder, kijk samen naar een mooie kerstfilm, hoop vooral op sneeuw en drink en eet net iets teveel... Allemaal ter ere van Mijn geboorte." Terwijl ik het schrijf moet ik bekennen dat ik er ook aan mee doe. Maar onlangs zag ik een kruis dat was versierd met kerstlichtjes.. Ongetwijfeld goed bedoeld, maar wat voor symbool wordt dat dan? Hierboven een overdreven versie... Maar het is duidelijk wat ik bedoel denk ik.

Maar idd, dat zei Hij allemaal niet. Wat zei Hij wel? "Heb elkaar lief, zorg voor de armen, ga niet slapen voor je je ruzie hebt uitgepraat, heb God lief, wees eerlijk, doe wat Ik zou doen... "

In het Oudtestamentische boek Jesaja lees ik dat God over de mensen spreekt: Zij vinden er vreugde in om tot God te naderen, terwijl zij zeggen: Waarom vasten wij, als U het toch niet ziet, waarom kwellen wij onze ziel, als U het toch niet weet?

En God geeft duidelijk antwoord: Zie, op uw vastendag zoekt u uw eigen wens, en beult u al uw arbeiders af. Zie, u vast om te twisten en ruzie te maken en om goddeloos op de vuist te gaan. Vast niet zoals heden als u uw stem wilt laten horen in de hoogte. Zou dit het vasten zijn dat Ik verkies: dat de mens zich een dag lang verootmoedigt, dat hij zijn hoofd buigt als een riet en zich neerlegt in rouwgewaad en as? Noemt u dat vasten en een dag die de HEERE welgevallig is?

En ik denk dat veel mensen er onterecht vanuit gaan dat dit inderdaad allemaal is wat God van ons wil... een hoop ellende en doen alsof we vrolijk zijn. Lees verder, want dit is niet waar:
Is dit niet het vasten dat Ik verkies: dat u de boeien van de goddeloosheid losmaakt, dat u de banden van het juk ontbindt, dat u de onderdrukten vrij laat heengaan en dat u elk juk breekt? Is het niet dit, dat u uw brood deelt met wie honger lijdt, en de ellendige ontheemden een thuis biedt, dat, als u een naakte ziet, u hem kleedt, en dat u zich voor eigen vlees en bloed niet verbergt?

Retorische vraagstelling... Lijkt me vrij duidelijk, niet?

Ik sprak onlangs met iemand van wie ik vermoed dat we goeie vrienden gaan worden. Hij had 't over de Hunger Games en dat het een rake weergave is van onze huidige maatschappij... en wij (West-Europa en Noord-Amerika) zijn het Capitool. Hij sprak over 800 Miljoen mensen die geen drinkbaar water hebben. Hij sprak erover dat wij (Het Capitool) de macht hebben om dat te veranderen. Maar dat doen we niet. Kost ons teveel. Ik doe het ook niet, hij ook niet. Klopt het wat hij zegt? Hebben wij die macht? 

Ergens wel denk ik.

Ergens... aan de andere kant van "Geen goesting", als je dan de afrit pakt bij knooppunt "Moeite doen", rij je zo via "Kosten doen" en "Zorgen voor" recht het gehuchtje "Hulp & Liefde" binnen. 

En daar ligt die macht voor het oprapen. 

En kijk, als we daar dan zijn, met iedereen bij elkaar, ook die 800 miljoen... dan zeg ook ik:

"Prettige feestdagen"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten